1930-taletLaglöshet och våld

M. E. Koskimies, chef för inrikesministeriets polisavdelning, föreslog 1935 att ett gemensamt emblem för hela poliskåren skulle införas. Emblemet skulle alltså passa både stadspolisens och landsortspolisens uniformer och användas både inom kriminal- och ordningspolisen.

Inrikesministeriet utlyste en designtävling och fick in ett trettiotal bidrag. Juryn godtog dock inte något av dem, utan bestämde sig för att anlita konstnären Antti Salmenlinna (1897–1968), vars förslag godtogs.

Polisemblemet fick officiell status av presidenten 2.10.1936. Det raka svärdet står för överheten och påminner om den traditionella samhällssynen enligt vilken härskaren bär svärdet för att beskydda sina undersåtar och straffa de onda. Lejonhuvudet från Finlands riksvapen påminde om statsmaktens auktoritet. Denna symbol för överheten på uniformer och tjänstetecken skulle påminna polismannen om den trohet statsmakten förväntade sig av honom.

Den officiella versionen av emblemet visades upp för första gången i november 1936 på polistidningen Suomen poliisilehtis förstasida. Tjänstetecknen fick en enhetlig utformning och började bäras av yngre och äldre konstaplar inom ordningspolisen. Uniformsjackorna försågs med polisemblem på axlarna 1941. På polisbilar och andra transportmedel började emblemet förekomma i början av 1950-talet.

Det numera använda ordet om emblemet, ”svärdslejonet”, har börjat användas först under senare årtionden. Ursprungligen kallades det ”överhetens svärd”.

Bild: Polismuseet / Museokuva Matti Huuhka.

Lågkonjunkturen på 1930-talet ledde till sämre ekonomi för många och därmed till sociala problem, lösdriveri och arbetslöshet. Riksdagen beslutade 1931 om att ordna en folkomröstning om förbudslagen. Mer än 70 procent av dem som röstade ville upphäva lagen, vilket också skedde. Statens alkoholbutiker inledde sin verksamhet i städer runt om i landet kl. 10.00 den 5 april 1932.

Extremhögerns aktivitet ökade i början av 1930-talet. Den så kallade Lapporörelsen började kidnappa meningsmotståndare och föra dem till sovjetiska gränsen, där kidnapparna tyckte att ”vänstersympatisörer” hörde hemma. Om en lokal polis försökte förhindra eller utreda vissa typer av grova brott kunde han räkna med att hans arbete därefter skulle bli svårt eller rentav omöjligt. Poliserna vågade inte alltid lägga sig i det de mest inflytelserika på orten gjorde, och dessutom sympatiserade många poliser med högeraktivisterna och ansåg deras i och för sig olagliga verksamhet vara berättigad.

För att garantera en lagbunden ordning bestämde sig regeringen för att bilda en nationell polisenhet med militär specialutbildning och utrustning. Syftet med enheten var främst att ta itu med Lapporörelsen. Hösten 1930 ordnades i Helsingfors en tre månader lång kurs för att specialutbilda Rörliga poliskommandots konstaplar. Projektet hölls till en början hemligt. Rörliga poliskommandot bestod av 50 polismän. Enhetens första uppdrag blev att eskortera hem landets tidigare president K. J. Ståhlberg och hans hustru, som 14.10.1930 kidnappats av högeraktivister och körts med bil från Helsingfors till Joensuu. Rörliga poliskommandot hade en hel del att stå i, och efter det högerextrema Mäntsäläupproret våren 1932 uppgick enhetens styrka till över 300 man.

Detektiva centralpolisen hade i uppgift att registrera inte bara kommunister, utan också kända kulturpersonligheter. Bland de sistnämnda fanns i mitten av 1930-talet bland annat författaren F. E. Sillanpää, som kom att tilldelas Nobelpriset i litteratur 1939. Redaktören och författaren Erkki Vala, som var en av de så kallade Fackelbärarna, misstänktes för hädelse, och vid rättegången mot honom 1936 framförde Detektiva centralpolisen bevis som ledde till en fällande dom och fängelsestraff för Vala. Detektiva centralpolisen hade också en lista över politiker inom Agrarförbundet som av enheten betraktades som suspekta. När denna lista läckte ut till allmänheten gjorde riksdagen en utredning av Detektiva centralpolisens verksamhet, och utredningen påvisade att enheten misshandlat en del arresterade personer och varit delaktig i Lapporörelsens olagligheter. Detektiva centralpolisen lades ner i december 1937, och i dess ställe grundades Statspolisen, Stapo.

Vinterkriget bröt ut 30.11.1939. Poliskåren var befriad från militärtjänstgöring, och de som ville åka till fronten måste först säga upp sig. Polisen hade fullt upp med flyglarm, evakueringar och övervakning av påbud att alla lampor skulle släckas inför eventuella flygräder. Polisen hade också i uppgift att fastställa dödsorsaken hos civila som dödats vid bombardemang och undersöka skador på egendom.

Den knivhuggne konstapeln i Brunnsparken i Helsingfors 1931. Under förbudstiden 1919–1932 dödades 42 polismän i tjänst. Spritsmugglare och hembrännare var ofta beväpnade med skjut- eller eggvapen när polisen kom för att arrestera dem, vilket ledde till många farliga situationer. Att ta med pistoler och knivar till soaréer (evenemang för kvällsunderhållning) förbjöds först på 1940-talet.

När antalet bilar ökade skickade polisinrättningarna ut trafikpoliser för att dirigera trafiken med armrörelser.

Polisparad i juni 1932. Våren 1933 beslutades att antalet poliser vid Rörliga poliskommandot skulle utökas till 303 man, och för att utbilda de nya polismännen ordnades en stor kurs med 250 deltagare. Polisparaden ordnades i slutet av kursen.

Manskapsutbildningen ordnades på flera olika ställen: på polisskolan på Sveaborg, vid de olika länen och vid Rörliga poliskommandot. Kurserna innefattade undervisning i lagparagrafer och allmän polislära, men också infanteriövningar, polistaktik (bland annat hantering av lugna respektive oroliga folkmassor) och undervisning om gasvapen. Idrott, simning och självförsvar bidrog till ökad fysisk färdighet, och poliserna fick också lära sig livräddning och korrekt transportteknik.

Polisparad i Viborg 1936. Polisen var till uniformen och uppträdandet en utpräglat militär ordningsman. Inrikesminister Yrjö Puhakka och Viborgs läns landshövding Arvo Manner inspekterar poliserna inför förbimarschen.

Elever på en kurs för kvinnliga poliser 1939. Kursen ordnades av kommissionen för kvinnliga poliser vid Finlands Kvinnors Nationalförbund i samarbete med Helsingfors polisinrättning. Det hade funnits kvinnliga poliser redan i början av seklet. De kvinnliga poliserna tjänstgjorde främst som vårdpoliser, som hade i uppgift att arbeta med lösdrivare, prostituerade, alkoholister, uteliggare och homosexuella.

Övervakning av lösdrivare. När polisens inställning var som strängast ansågs det vara ett tecken på onda avsikter att driva runt på gatorna. Den som upprepade gånger gjorde sig skyldig till dylik suspekt verksamhet kunde föras till polisstationen och åtalas för lösdriveri. Eftersom poliserna patrullerade till fots måste alla arresterade personer också föras till polisstationen till fots.

Ridande polisen på Helsingfors polisinrättnings innergård på Sofiegatan. Med hjälp av hästarna var det enklare att kontrollera folkmassor och jaga brottslingar.

Poliisimuseo
Vaajakatu 2
337210 Tampere
+358 295 418 325
poliisimuseo(at)poliisi.fi