1917-1920Poliisitoimintaa sekasorron jälkeen

Pienoismalli Suomenlinnan poliisikoulusta Susisaaren Palmstiernan linnakkeessa. Valtion väliaikainen poliisikoulu aloitti Helsingin poliisilaitoksen tiloissa jo syksyllä 1918. Seuraavana kesänä koulu siirrettiin Suomenlinnaan, missä se toimi aina vuoteen 1961 asti. Poliisikoulu koulutti sekä miehistöä että päällystöä. Alokaskoulutuksen tärkeimpiä väyliä olivat läänien ja Liikkuvan Poliisikomennuskunnan kurssit. Vielä 1960-luvulla oli mahdollista aloittaa poliisiura ilman kursseja ja vasta jonkin aikaa työskenneltyään poliisi osallistui miehistökurssille. Kuva: Polamk/Paula Huvinen.

Suomi itsenäistyi 6.12.1917. Heti seuraavan vuoden tammikuussa syttyi sisällissota kilpailevien järjestyskaartien, sosialistisen punakaartin ja porvarillisen valkokaartin välillä. Sota päättyi valkoisten voittoon toukokuussa. Hävinnyttä vasemmistoa rangaistiin ankarasti vankileireillä. Kansa oli poliittisesti jakautunut.

Venäläistämisvuosina (1899-1905, 1908−1917) poliisi oli ollut vaikeassa tilanteessa. Hallitsijan asettamat velvollisuudet poliiseille olivat monesti ristiriidassa sen kanssa, mikä oli kansan käsitys ja odotukset laillisuudesta. Itsenäisessä Suomessa poliisin oli löydettävä uusi paikkansa yhteiskunnassa, sillä nyt se ei enää toiminut osana hallitsijan valtakoneistoa, vaan toimi kansan asettamana yhteiskuntajärjestyksen puolustajana ja rikollisuuden torjujana.

Itsenäisyyden ensivuosina uusien konstaapelien koulutus oli vakiintumatonta ja palkkaus vaatimatonta. Etsivä keskuspoliisi (EK) perustettiin elokuussa 1919. Sen kohde oli maanalainen Suomen Kommunistinen puolue (SKP). Itärajan loikkariliikenne oli vilkasta niin Suomen kuin Neuvosto-Venäjän suuntaan. Venäläisemigrantteja valvottiin tarkkaan ja Ahvenanmaalla pidettiin silmällä paikallisia separatisteja.

Itsenäisen Suomen poliisin ensimmäinen virkapuku otettiin käyttöön syksyllä 1918. Sen luonnosteli Akseli Gallen-Kallela ja suunnittelutyön vei loppuun Jorma Gallen-Kallela. Virkapukua pidettiin epäonnistuneena. Sitä moitittiin yleisesti tyylittömäksi ja epäkäytännölliseksi. Syitä huonoon lopputulokseen oli monia. Virkapuku oli otettu käyttöön hyvin nopealla aikataululla ja puvut tehtiin sota-ajan pulasta johtuen huonoista materiaaleista.

Ensimmäiset poliisikoirat. Suomen ensimmäinen poliisikoira Hektor von der Volmeburg tuotiin Saksasta Helsingin poliisilaitokselle toukokuussa 1909. Se palveli lähes 10 vuotta poliisikoirana ja kuoli vuonna 1919. Hektor voitti useita poliisikoirakilpailuja niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Poliisikoirakoiratoiminta lakkasi sisällissodan aikana 1918. Poliisikoirien valtakunnallinen koulutus ja siitostoiminta alkoivat uudelleen Imatran Vuoksenniskalla keväällä 1919. Poliisikoirien koulutus siirtyi vuonna 1920 Hämeenlinnaan.

Poliisimuseo
Vaajakatu 2
337210 Tampere
+358 295 418 325
poliisimuseo(at)poliisi.fi